Alo 181
Alo 181

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2017 Yılı Bütçesi Kabul Edildi

14 Kasım 2016
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2017 Yılı Bütçesi Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2017 yılı bütçesi görüşüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2017 yılı bütçesi için sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Çevreyi gelecek nesillere karşı bir sorumluluk bilinciyle ele almakta ve bir emanet olarak görmekteyiz. Diğer yandan, dünyada giderek artan oranda nüfusun şehirlerde yaşadığı, zenginliğin ve kültürün şehirlerde geliştiğini dikkate aldığımızda, yaşanabilir kimlikli şehirler oluşturmak temel önceliğimizdir." diye konuştu. 

Ana hedeflerinin her zaman insan odaklı şehirler olması gerektiğine işaret eden Bakan Özhaseki, "Siyaseti de hizmeti de sadece insanımız için yapıyoruz. Kültür ve medeniyet tasavvurumuzdan kopmadan, her şehrin kimliğine sahip çıkmalıyız. Bu anlamda birbirine benzemeyen, kendi dokusunu, kimliğini koruyan şehirler kurmayı hedefliyoruz. Bunun için yerel yönetimlere rehberlik ederek, onlarla işbirliği içerisinde çalışacağız." ifadelerini kullandı.

- Terörden etkilenen bölgelere 10 milyar liranın üzerinde yatırım

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, terörden etkilenen bölgelerde yürüttükleri çalışmalara değinerek, "Bölücü ve hain terör örgütünün çukur siyaseti sonucu, yaklaşık 30 bin konut kullanılamaz hale gelmiştir. Bölgedeki belediyeler asli faaliyetleri yerine Kandil'e hizmet etmeyi birinci iş gördüklerinden dolayı vatandaşlar altyapı hizmetlerinden de mahrum bırakılmıştır. Bölgede güvenlik sağlandığı gibi, huzur ve barış kalıcı olarak tesis edilmiş olup şimdi sıra yaraların sarılması zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede imar çalışmalarının Diyarbakır'ın Sur ilçesi, Şırnak il merkezi, Şırnak'ın Cizre, İdil, Silopi ilçeleri ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde sürdürüldüğünü kaydeden Özhaseki, şunları söyledi:

"Bu 7 bölgede zarar tespit çalışmalarını bitirdik. Ağır hasarlı yapıların yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri de büyük ölçüde tamamlandı. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek için irtibat ofisleri kurduk. Ayrıca o bölgeyi riskli alan ilan edip, yeni yapacağımız alanlar içinde rezerv alanlar belirledik. Yeni rezerv alanlarında konut yapımı içince imar planlarına ve projelerine başladık. Ayrıca bazı yerlerde ihtiyaç duyduğunuz için kamulaştırmalar yaptık ve yakında da oralarda inşaat çalışmalarımız başlıyor." 

Koruma Amaçlı İmar Planı çerçevesinde Sur'da, tarihi Diyarbakır evlerinin restorasyonu, sokak sağlıklaştırması, cami-kilise gibi tarihi yapıların restorasyon ve rekreasyon alan çalışmalarını başlattıklarını vurgulayan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgede bu amaçla, 10 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu şehirlerde altyapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin konut yapılacak. Diyarbakır Sur İlçesi'nin tarihi dokusu korunarak şehir yeniden imar edilecek. Orada 2012 tarihli Koruma Amaçlı İmar Planı var. Sonuna kadar buna uygun hareket ediliyor. Sur dışındaki yerlerde bütün işlerimizi en geç bir yıl içerisinde bitiririz. Sur'da da altyapıyı üstyapıyı tamamıyla bitiririz ama tarihi konakların yeniden inşa edilmesi biraz zaman alabilir."

Tapu işlemlerinden 7,8 milyar lira harç geliri sağlandı 

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün yılda 7 milyona yakın işlem ile 20 milyon vatandaşa hizmet sunduğuna dikkati çeken Mehmet Özhaseki, "Tapu ve Kadastro faaliyetleri kapsamında hazineye 2015 yılında 9,1 milyar lira, 2016 yılı Ekim ayı itibarıyla da 7,8 milyar lira harç geliri sağlanmıştır." dedi.

İller Bankasının bin 397 belediye, 51 il özel idaresi, 2 ilçe özel idaresi, 30 büyükşehir su ve kanalizasyon idaresi olmak üzere bin 480 yerel yönetim birimine hizmet götürdüğünü bildiren Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:

"İller Bankası öz kaynaklarından yerel yönetimlere her türlü proje, yapım işleri ve ihtiyaç duydukları malzeme, ekipman ve araç-gereç alımları için son 14 yılda toplam 32 milyar lira kredi tahsis etmiştir. 2003'ten günümüze kadar tüm belediyeler ve il özel idareleri için toplam 187 milyar lira pay tahakkuk etmiş, borçları düşüldükten sonra kalan 163 milyar lira da ilgili belediyelere ve il özel idarelerine aktarılmıştır."

Bakan Özhaseki, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile bağlantılı olduğu tespit edilen dernek, vakıf ve şirketlerin yaklaşık 15 milyar lira değerindeki taşınmazlarının hazineye intikali sağlanmıştır." dedi.

Bakan Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunumu sonrası milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

Konuşmasına başlamadan önce, soru soran ancak ardından salondan ayrılan milletvekillerine tepki gösteren Özhaseki, "Birçok soru sorup bazen de sertçe eleştiri yaparak güya dokunaklı konuşma yaptığını zanneden arkadaşların gitmesini de kınıyorum. Cevaplarını da almalarını beklerdim ama çevreye verdikleri duyarlılık ve önem demek ki bu kadar." dedi.

"Doğru şeyleri konuşarak bir araya gelip çok rahat anlaşabileceğimiz bir ortam olduğunu zannediyorum." ifadesini kullanan Özhaseki, çevreye de duyarlı olacaklarını yatırımlara da bakacaklarını dile getirerek, ikisini dengede götürmeye çalışacaklarını söyledi.

Konuşmasının sonunda Özhaseki, milletvekillerinin sorularının hepsini not aldıklarını ve tümüne tek tek cevap vereceğini ifade etti.

Bakan Özhaseki'nin soru ve eleştirileri yanıtlamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bu bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2017 bütçesi kabul edildi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır