SORU: Kimler faydalanabilir?
CEVAP: İstanbul’un 39 ilçesinde 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı sahiplerinin talep etmeleri halinde kampanyadan faydalanabilir.
SORU: Proje ön şartları nelerdir?
CEVAP: Yeni projedeki yapı (otopark ve sığınak hariç), eski yapının bir buçuk katı büyüklüğünü geçmemeli. Riskli yapının bulunduğu parsellerde üretilecek projedeki bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının, mevcut bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının bir buçuk katını geçmesi halinde hibe ve kredi desteğinden faydalanılamaz. Burada otopark ve sığınaklar inşaat alanı dışında kalmaktadır.( otopark ve sığınakları dahil etmeden mevcut bağımsız bölümün ve inşaat alanının bir buçuk katını geçmesi halinde hibe ve kredi desteğinden faydalanılamaz)
SORU: Ev/iş yerimin riskli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
CEVAP:
Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlara karot örneği baktırılarak risk durumu tespit edilir.
Lisanslı kuruluşların listesine https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar adresinden ulaşabilirsiniz.
SORU: Yarısı Bizden’e nasıl başvuru yapılır?
CEVAP: e-Devlet başvurusuna gerek duyulmaz. Kat irtifakı kurulduktan sonra hak sahibi tespiti yaptırmak üzere ilçe belediyesine başvurur. Belediye, kampanyaya başvuru yapacakların dosyasını Marmara Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderir, Müdürlükçe belirlenen randevu gününde hak sahibi ile hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalanır.
SORU: TOKİ ve Emlak Konut inşaat desteği veriyor mu?
CEVAP: Bina yerine alan bazlı site benzeri büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanması halinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut iş birliği ile destek sağlanır. Bina bazlı dönüşümlerde vatandaşların yapı müteahhiti ile anlaşarak projeye devam etmesi gerekir.
SORU: Alan bazlı büyük dönüşümde hangi kolaylıklar sağlanır?
CEVAP: 700 bin TL’lik hibe, TOKİ ya da Emlak Konut ile de inşa desteği verilir.
SORU: Alan bazlı büyük dönüşümde hangi kolaylıklar sağlanır?
CEVAP: Hibe tutarı bina maliyetinden düşürülür arta kalan borç ise uzun vadeli uygun ödeme koşullarıyla taksitlendirilir.
SORU: Yüklenici firma ile dönüşümde her konut/iş yeri için ne kadar destek verilir?
CEVAP:
Hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, diğer her bir konutu için 1 milyon 400 bin TL kredi verilir. Hak sahibinin bir dükkanı için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi, diğer her bir dükkanı için ise 700 bin TL kredi desteği sağlanır.
Riskli yapıda kiracı ikamet ediyorsa, tapu sahibi ayrıca 18 ay kira yardımı almayacaktır.
SORU: Otopark ve sığınak yapınca hak kaybı olur mu?
CEVAP: Otopark ve sığınak alanları inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulur.
SORU: Ödeme hak sahibine mi yükleniciye mi yapılır?
CEVAP: Bina bazlı dönüşümde ödemeler hak sahipleri adına yükleniciye yapılır.
SORU: Ödeme ne zaman ve nasıl yapılır?
CEVAP: İş başlayınca yüzde 30, taşıyıcı sistemin bitiminde yüzde 30, sıva aşamasında yüzde 30, yapı kullanım izin belgesi alındığında yüzde 10 oranında olmak üzere,
Başkanlıkça hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı yüklenicinin bankada açılan vadesiz hesabına ödenecektir.
SORU: Kampanya kapsamında anlaşma yapılan bir Banka var mı?, kendi bankamızla çalışabilir miyiz?
CEVAP: Banka, Emlak Katılım Bankası olacaktır.
SORU: Tahliye/taşınma desteği ne kadar?
CEVAP: Tahliye desteği tek seferde 100 bin TL olarak ödenir.
SORU: Tahliye desteğinden kiracılar da faydalanabilir mi?
CEVAP: Tahliye desteği, Daire/iş yerinde oturan kiracıysa kiracıya, değilse ev sahibine ödenir.
SORU: 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı için kira yardımından Tapu sahibi olarak faydalandık. Kampanyaya dahil olduğumuzda 100 bin TL tahliye desteğini de alabilir miyiz?
CEVAP:22.02.2024 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesinden önce 6306 sayılı Kanun kapsamında kira yardımından yararlananlar ( kira yardımları devam ediyor veya tamamlanmış) 22.02.2024 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinden sonra riskli yapıda ikamet etmiyorsa hibe ve kredi desteğinden yararlanabilir. Kira yardımı ödemesi tamamlanmayanların ödemeleri aynı şekilde devam eder. Tahliye desteğinden faydalanamazlar.
- 22.02.2024 tarihinden sonra riskli yapıda ikamet edenler kira yardımı alıyorsa 100.000TL. tahliye desteğine tamamlanacak şekilde ödeme yapılır ve hibe ve kredi desteğinde de yararlanır.
SORU: 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıda ikamet eden kiracı olarak tahliye desteği aldım. Bina, Yarısı Bizden kampanyasına dahil olmuş. Kampanya kapsamında hakkım var mı?
CEVAP: Kiracılar 22.02.2024 tarihinden sonra 11.000 TL taşınma bedeli almışsa kendilerine 100.000 TL. tahliye desteğine tamamlanacak şekilde ödeme yapılır.
SORU: Kredi için gelir şartı aranır mı?
CEVAP: Hak sahiplerine kredi verilirken gelir ve kredi puanına bakılmaz.
SORU: 75 yaşında olan hak sahibi kredi kullanabilecek mi?
CEVAP: Kampanya kapsamında yaş şartına bakılmıyor.
SORU: Kredi geri ödemeleri ne zaman başlar? Tahliye desteğinden kiracılar da faydalanabilir mi?
CEVAP: Yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlar. 10 yıla kadar vade uygulanır. Ödemenin başladığı ilk yıl faiz uygulanmaz. Sonraki yıllar, her yılın Ocak ayında belirlenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının yarısı kadar güncelleme yapılır.
SORU: Bağımsız bölümlerde hibe/kredi kullanmak için metrekare sınırlaması var mı?
CEVAP: Bağımsız bölümlerde hibe/kredi kullanmak için metrekare sınırlaması bulunmuyor. Yani 40 metrekarelik daireye de 700 bin lira 120 metrekarelik daireye de 700 bin lira destek sağlanacak. Yardımlar bağımsız birim olarak yapılmaktadır.
SORU: Yeni binada daha fazla bağımsız birim üretilirse bunlar için de destek sağlanacak mı?
CEVAP: Kampanya kapsamından, 6306 sayılı Kanun kapsamında Sistemde eski yapıdan kaç tane daire silindi o kadar hibe sağlanacaktır. Yeni binada üretilen daire sayısına bakılmayacak.
SORU: Riskli yapı ilanından sonra satış yapıldığında alan kişi desteklerden faydalanabilecek mi?
CEVAP: Satın alan yeni tapu sahibinin kampanya kapsamında desteklerden faydalanabilmesi için satış işleminin kat irtifakı kurulmadan önce yapılmış olması gerekir.
SORU: İnşaat devam ederken satış işlemi yapılırsa alan kişi de kampanya kapsamında haklardan faydalanabilir mi?
CEVAP: Kat irtifakı kurulduktan sonra yapılacak satış işlemi, yeni bina satışına girdiği için yeni tapu sahibi kampanya kapsamında desteklerden faydalanamaz.
SORU: Kredi ödemeleri devam ederken ara ödemede bulunabilir miyim?
CEVAP: Kredi ödemelerinde ara ödeme bulunmuyor. Ancak kredinin tamamı tek seferde kapatılabilir.
SORU: Kredi kullanırken ipotek koyulacak mı?
CEVAP: Kredi tutarının iki katı kadar ipotek koyulacak. Kredi kullanan tapu sahibinin O binadaki tüm bağımsız birimlerine ipotek koyulacak. Sadece hibe kullanılırsa ipotek olmayacak.
SORU: Kredi geri ödemeleri nasıl olacak?
CEVAP:Kredi geri ödemeleri, sözleşme kiminle imzalanmışsa o kişi tarafından yapılacaktır. Kredi geri ödemeleri, Emlak Katılım Bankasında Bakanlık tarafından açılan hesaba taksitle ödenecektir.
• Kredinin geri ödemesi;
Kredi 2 yıl geri ödemesiz olacak. Bu geri ödemesiz süre ruhsatı aldıktan itibaren 2 yıl başlar yani bir bina ruhsatını aldık kat irtifakını kurduk. 2 yıl süreci de geçmiş oluyor aslında belli bir aşamaya gelinmiş oluyor yani. 2 yılı bitirenlerden kredi geri ödemesini istiyoruz 10 yıla kadar vade veriyoruz ilk yıl faizsiz, sonraki 9 yıllığa her senenin başındaki Ocak ayında belirlenen TÜFE oranını P oranında yansıtılarak faiz uygulanacak, kredi miktarları taksitleri ona göre belirlenecek. Bu şeilde her senenin Ocak ayında o yıl için ödenecek olan Kredi taksitleri de belirlenmiş olacaktır.
SORU: 6306 sayılı Kanun kapsamında faiz desteği kullanılması hibe ve kredi kullanımına engel teşkil der mi?
CEVAP: 6306 sayılı kanun kapsamına tabi olmuşsa yapısı için faiz desteği kullanıyorsa kampanya kapsamında ona kredi verilmesinde herhangi bir sorun bulunmuyor. Önemli olan bankanın bunu kabul ediyor olması.