Vatandaşa en hızlı ve güvenilir bilgiyi verebilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çağrı Merkezi Alo 181’de eğitim faaliyetlerine devam ediliyor. Kentsel dönüşüm kanunu olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun uygulama yönetmeliğinde değişikliğe gidilmesinin ardından bakanlık personeli yaptığı eğitim sunumlarıyla çağrı operatörlerini bilgilendirdiler. Çağrı Merkezi çalışanları vatandaşlar tarafından sıklıkla sorulan soruları eğitmenlere yönelterek ilgili cevapları aldılar.
-6306 Sayılı Kanunun Amacı
Ülkede Kentsel Dönüşümle ilgili son bilgi ve verileri paylaşan bakanlık çalışanlarının yaptıkları açıklamalardan öne çıkan özet bilgiler şu şekilde: Çıkarılan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm kanunun amacı, muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali bulunan ve böylece içinde yaşayanların can güvenliği bakımından riskli olan binaların tespitinin yapılarak, bu binalardan insanların tahliyesini sağlamak ve bu binaların yerine can ve mal güvenliğini temin edecek sağlıklı ve güvenli yapıların yapılmasını sağlamaktır.
-
Risk Tespitini nasıl Yaptırılır?Vatandaşlar oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını test ettirmek için Yapı malikleri veya Kanunî temsilcileri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere talebe ilişkin dilekçe, güncel tapu durum belgesi ve kimlik belgesinin fotokopisi ile Bakanlıkça lisanslandırılmış olan kurum veya kuruluşlara başvurur.
-126 Bin Binaya Risk Şerhi
Türkiye Genelinde Kasım ayı itibariyle; 6306 sayılı Kanun kapsamında 358.422 adet Konut, 53.178 adet Dükkan olmak üzere toplam 411.600 adet bağımsız bölüme ait 126.217 adet bina hakkında riskli yapı tespit raporu hazırlanmıştır. 6306 sayılı Kanun kapsamında 156.704 adet Konut, 20.711 adet Dükkan olmak üzere toplam 177.415 adet bağımsız bölüme ait 61.853 adet bina yıkılmıştır.
-Vatandaş En Çok Hangi Soruları Soruyor?
Alo 181 hattı 7 gün 24 saat Kentsel Dönüşümle ilgili vatandaşlardan gelen soruları yanıtlarken bu sorular arasında en sık olarak olan gelen soruların şu şekilde olduğu açıklandı: Evimizin depreme dayanıksız olduğunu düşünüyoruz, ne yapmamız gerekiyor? Kiracılar da Kentsel dönüşümden yararlanabilir mi? Evimiz riskli çıktı tahliye aşamasındayız, devletimizin bize sağlayacağı destekler hakkında bilgi alabilir miyiz? Ruhsatlar ve kaçak yapılar Kentsel Dönüşüm kapsamına alınınca kira yardımı ve kredi desteklerinden de yararlanabilir miyiz?