GELECEĞİN İNŞASI ‘SIFIR ATIK’TA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hayata geçirdiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde, başlatılan "Sıfır Atık Projesi"nin yaygınlaştırılmasına ilişkin eğitim programları tüm illerde devam ediyor.
-Alo 181’de Öğrencilere Eğitim Verildi
Bakanlığın Trabzon’da hizmet veren Çağrı Merkezi olan Alo 181’de ilk olarak NET Koleji öğrencilerine geri dönüşüm ve ‘’Sıfır Atık’’ bilincinin önemine ilişkin bilgilendirmeler yapılırken ardından Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nda Trabzon Valisi sayın Yücel Yavuz’un eşi sayın Şengül Yavuz, Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, müdür yardımcısı Bülent Sağır, kurum personelleri ve diğer yetkililerin katılımlarıyla tanıtım programı düzenlendi. Hazırlanan eğitim sunumlarında ‘’Sıfır Atık’’ hedefi ve elde edilecek kazançlarla ilgili mesajlara yer verildi. Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi, ‘’Evde, işyerinde herhangi bir yerde çöpe attığımız her şeyin ekonomik olarak bir değeri var’’ diyerek, Sıfır Atık konusunu tüm okullarımızın sahiplenmesini istiyoruz. 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. 1 cam şişe doğada 4 bin yıl, plastikler bin, piller 300 yılda yokoluyor. Türkiye’de günde hane başı ortalama 1 kilogram çöp çıkartıyoruz. Bu atıkları ne kadar azaltırsak o kadar daha az ağaç keseceğiz.’’ açıklamasına yer verdi.
-Tasarruf Bizim Elimizde
‘’Kağıt, metal, cam, plastik, atık yağlar, lastikler ve pilleri geri kazanarak çevremizin korunmasına yardımcı olabilir, ekonomimize katkıda bulunabiliriz.’’ diyen Çiftçi şöyle devam etti: ‘’Temiz ortam kaynaklı olarak performansın ve verimliliğin arttırılması, israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması, çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması “Duyarlı tüketici” duygusuna sahip olunmasının sağlanması Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanır. 1 ton atık kâğıdın geri kazanımı ile 17 ağacın kesilmesi önlenir, 12400 m3 kadar sera gazı engellenir, 2,4 m3 atık depolama alanından tasarruf sağlanır. Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilir.’’
-Topraklarımız Verimli Hale Gelir
Ali Vedat Çiftçi, ‘Sıfır Atık Projesi’nin hedefine ilişkin şu çarpıcı bilgilere yer verdi: ‘’Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşebilir. Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelir. Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilir. İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla sıfır atık prensibiyle yola çıkılmıştır.’’
-Çevreci Broşürler Dağıtıldı
Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu ise açıklamasında geri dönüşüm bilincinin tüm Türkiye’de çok iyi bir noktaya geldiğine vurgu yaparak: ‘’Burada da gördük ki öğrencilerimiz atıkların yeniden kazanımı için oldukça duyarlılar. Sizlere ayrıca bir şeyi özel olarak hatırlatmak isterim ki, pikniklere gittiğimizde çevreyi kirletmemek için kullandığımız malzemeleri çevreye ve çöplere değil de piknik dönüşü sonrası geri dönüşüm kutularına atalım.’’ dedi. Öğrencilerin büyük dikkatle izlediği eğitim sunumlarında öğrencilerin ilgi çeken soruları cevaplandı, program sonunda Şengül Yavuz tarafından öğrencilere çevreci broşürler, kitap ve kalem dağıtılırken, Trabzon’da uygulamaya ilişkin faaliyetler devam edecek. ‘’Sıfır Atık Projesi’’ ilk olarak kamu kurum/kuruluşlarına, belediyelere, alışveriş merkezlerine, hastanelere, eğitim kurumlarına yol gösterilerek uygulamanın yaygınlaştırılması hedefleniyor.