2012 yılında başlayan “Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Karasal ve Denizel Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi” başarıyla tamamlanarak, proje sonuçları yapılan çalıştay ile bilim dünyası ve kamuoyu ile paylaşıldı. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Osman ÖZTÜRK başkanlığında yapılan çalıştaya; projede görev yapan Prof. Dr. Nuri YİĞİT (Ankara Üniversitesi, Proje Yürütücüsü), Prof. Dr. Meriç ALBAY (İstanbul Üniversitesi, Denizel Araştırma Ekibi Koordinatörü), Yrd. Doç. Dr. Kerim GÜNEY (Kastamonu Üniversitesi, Bitki Sistematiği Uzmanı) Prof. Dr. Cemal Varol TOK (Onsekiz Mart Üniversitesi, Herpetolog) ,Yrd. Doç. Dr. Fulya SAYGILI YİĞİT (Niğde Üniversitesi, Ornitolog) Prof. Dr. İrfan KANDEMİR (Ankara Üniversitesi, Omurgasız Uzmanı), Dr. Mehmet Ali KURT (Mersin Üniversitesi, Jeoloji Mühendisi), Prof. Dr. Nuray BALKIS (İstanbul Üniversitesi, Kimyasal Oşinografi Uzmanı) Yrd.Doç. Dr. Edip MÜFTÜOĞLU (İstanbul Üniversitesi, Fiziksel Oşinografi Uzmanı) , Yrd. Doç. Dr. Emine Şükran OKUDAN ASLAN (Akdeniz Üniversitesi, Deniz Bitkileri Sistematiği Uzmanı) Araş. Gör. Dr. Cem DALYAN (İstanbul Üniversitesi, Balık Sistematiği Uzmanı) ve Araş. Gör. Nur Eda TOPÇU (İstanbul Üniversitesi, Benthos, Anthozo Uzmanı) dan oluşan bilim heyeti ve Genel Müdürlüğümüz ilgili uzman ekibinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, bütünleşik alan yönetimi yaklaşımı ile sürdürülebilirlik anlayışına uygun şekilde planlayarak korumak ve yönetmek stratejisinden hareketle, Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılacak Yönetim Planı ve Çevre Düzeni Planlarına altlık oluşturulması amacıyla, biyolojik açıdan kıyı ve deniz ortamı değerlendirilerek önceliklerin belirlenmesi için mevcut makroskobik denizel ve karasal biyolojik çeşitliliğin tespiti gerçekleştirilmiştir.
Proje sonucunda; Karasal ve Denizel alanda 6 endemik tür ve ülkemiz için toplam 8 tür yeni kayıt olmak üzere toplamda 941 tür tespit edilmiştir. Tür sayıları aşağıda yer alan tabloda verilmiştir.