Alo 181
Alo 181

MARKA KENTLER VE YAŞANABİLİR TÜRKİYE

09 Mayıs 2014
MARKA KENTLER VE YAŞANABİLİR TÜRKİYE

 Lider Ülke, Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler hedefiyle 644 sayılı KHK ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehircilikte özellikle Kentsel Dönüşüm, çevrecilikte ise vatandaş duyarlılığını artırıcı projelerin gerçekleştirilmesi için önemli adımlar attı.

 

BAKANLIĞIN VİZYONU OLAN PROJELER

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin, yeni yıl mesajında vurguladığı üzere, ‘’Kentsel Dönüşüm’de, nihai hedefimiz; Cumhuriyetimizin 100. yılında 3,5 milyon; önümüzdeki 20 yılda ise 6,5 milyon birim konutun dönüştürülmesini gerçekleştirmektir’’ ve  "Sadece fiziksel bir çevre değil, insan ruhunu da, mutluluğunu da içine alan bir çevrecilik anlayışını önemsiyorum" açıklamaları Bakanlığın vizyonu oldu. Bakanlık bu noktada Kentsel Dönüşümün gerçekleştirilmesinde finansal desteklerin sağlanması ve alanında uzman kadrosuyla 20 milyon konut stoğunun bulunduğu Türkiye’de 6,5 milyon konutun dönüştürülerek eski tip şehirler yerine yeni ve yeşili bol olan, güzel, yaşanabilir, bahçesi, bisiklet yolu, çocukların oyun alanları, spor alanları olan şehirler kurulmasını hedefliyor.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM GERÇEĞİ

Bakanlık olası depremlerde Türkiye’nin eski acıları bir daha yaşamaması için Belediyelerle koordinasyon, vatandaşlarla işbirliği ve gönüllük esasıyla şehirlerin yenilenmesini teşvik ediyor.

Bu itibarla bu güne kadar Bakanlar Kurulu Kararıyla 106 riskli alan ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, lisanslı kuruluşlara risk tespiti yaptıran ya da evi riskli alan içerisinde kalan hak sahiplerine 18 aya kadar kira yardımının yanı sıra % 4’ü karşılıksız olmak üzere faiz destekli kredi yardımında bulunuyor. Söz konusu destekler kirada oturanlar vatandaşlar için de geçerli oluyor. % 4 karşılıksız faiz desteği vatandaşların A veya B enerji belgeli ev satın almaları durumunda % 5’e kadar çıkabiliyor.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE POLİTİKALARI

Dönüşüm kapsamında Bakanlığın destekleri bunlarla sınırlı değil. Bakanlık 6306 sayılı kanunda yer alan madde ile yeni inşa edilecek evlerde belediyeler ve diğer idarelerce alınacak vergi, resim ve harçların yanı sıra % 18 KDV’den de muafiyet sağlanmasının önünü açtı. Kentsel Dönüşüm çalışmalarını uzun vadeye yayan Bakanlık 20 yılda vatandaşları şehircilikte özlemi duyulan yeni Türkiye ile buluşturacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni dönemde aynı zamanda çevre seferberliğini de başlatmış durumda. Bakanlık ülkemizi; hava kalitesi, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, çevre sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma konularında dünya standartlarının üzerine çıkarmak için hazırladığı projeleri bir bir hayata geçiriyor. 2007-2023 yıllarını kapsayan ‘’AB Entegre Çevre Uyum Stratejisi’’ kapsamında su, katı atık, hava, endüstriyel kirlilik kontrolü ve doğa koruma sektörlerine yönelik yoğun çalışmalar içerisinde olan Bakanlık, yaşanabilir çevre ve marka şehirlerin adımlarını atmış oldu.

 

VATANDAŞIN 7/24 CANLI ERİŞİM KANALI: ALO 181

Türkiye’de çevre duyarlılığının artırılması, vatandaşların beklentilerinin karşılanması, zaman kaybının önüne geçilmesi için Bakanlık ALO 181 Çevre ve Şehircilik Hattı’nı da devreye soktu. Vatandaşlar bu hat üzerinden Kentsel Dönüşüm, çevre uygulamaları ve Bakanlığın mevzuat alanlarına ilişkin konularda bilgi alabiliyor, çevreyle ilgili şikayet ve ihbarları 7/24 ilgili birimlere iletebiliyor.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır