Çevre ve Şehircilik konularında bakanlık arasında köprü görevi gören ve vatandaşlara 7/24 hizmet veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çağrı Merkezi ALO 181 Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olan Kentsel Dönüşüm’de de hizmet vermeye devam ediyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HAMLESİ
Yaklaşık 20 milyon birim konutun bulunduğu Türkiye’de depreme dayanıksız, salaş ve çürük binaların 20 yıl içinde Kentsel Dönüşüm hamlesi ile yenilenmesi hedefleniyor. 16.05.2012 tarihinde çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanun ile Kentsel Dönüşüm hamlesi başlatıldı.
MEVZUAT BİLGİLERİ AKTARILIYOR
Kentsel Dönüşüm uygulamalarında birebir soru sorabileceği ve gelişmeler hakkında bilgi alabileceği bir hat olan ALO 181’de vatandaş temsilcileri mevzuat dahilinde bilgileri vatandaşlara aktarıyorlar. Süreç içinde vatandaşların ihbar ve şikayetleri de değerlendirilerek ilgili birimlere iletiliyor.
VATANDAŞIN SORULARI
Kuruluşunun 14 ayından bu yana Çağrı Merkezine vatandaşlar Kentsel Dönüşümle ilgili ağırlıklı olarak şu soruları sordu: ‘’Bakanlığın sağlamış olduğu kira yardımı, faiz desteği, harç ve KDV’den muafiyetler, riskli alan, riskli yapı, rezerv yapı alanı, Bakanlık Lisanslı kuruluşlarının risk tespit raporu hazırlanması için gerekli olan evraklar, riskli bina değerlemesi ve kamulaştırma işlemleri’’
BAKAN GÜLLÜCE’NİN MESAJLARI
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bakanlığın Kentsel dönüşüm hedefi ile ilgili olarak şunları kaydetti: ‘’ 2013 yılında, 200 bin bağımsız birimi dönüştürme hedefimizi aşarak, 253 bin birimin dönüşümünü sağladık. İnşallah 2014 yılında da 400.000 olan hedefimizi aşarak, toplamda 500 bin bağımsız birimin dönüşümünü başlatacağız. Nihai hedefimiz; Cumhuriyetimizin 100. yılında 3,5 milyon; önümüzdeki 20 yılda ise 6,5 milyon birim konutun dönüştürülmesini gerçekleştirmektir.’’