Alo 181
Alo 181

Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık

21 Ağustos 2015
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık
Doğal Sit Alanları Seminerine Katıldık

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma bölge Komisyonu yetki ve sorumluluğu altında bulunan Trabzon, Artvin, Rize, Gümüşhane ve Giresun illeri Doğal Sit Alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma Projesi eğitim toplantısı Trabzon’da başladı. 19-20 ve 21 Ağustos tarihlerinde düzenlenen programın ilk günü seminer olarak düzenlendi. Seminere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdür Yardımcımız Sn. Osman Öztürk, Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Ali Vedat Çiftçi, Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu Üyeleri, Bakanlık personeli, ilgili şube müdürleri ve Bakanlığımız Çağrı Merkezi Alo 181’den katılım sağlandı.

 

BÖLGEDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Ali Vedat Çiftçi açılış konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek bölgede bulunan doğal sit alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgesi Uzungöl hakkında bilgilendirmeler yaptı. Çiftçi sözlerinde Trabzon’da 17, Rize’de 8, Giresun’da 7, Gümüşhane’de 4 ve Artvin’de de 4 doğal Sit alanı bulunduğunu hatırlatarak Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde son 4 yıl içerisinde Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün destekleri, İl Özel İdaresi ve Çaykara Belediyesi ile beraber bir dizi projeleri hayata geçirdiklerini açıkladı.

 

22 BÖLGEDE YENİDEN İNCELEME

Tabiat Varlıkları Genel Müdür Yardımcımız Osman Öztürk de konuşmasında söz konusu projenin önemine işaret etti. Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özellikle Kentsel Dönüşüme ve Doğal Sit alanlarının bilimsel verilerle yeniden projelendirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. 2500 civarında doğal sit alanı bulunduğunu ifade eden Öztürk konuşmasının devamında şunları kaydetti: ‘’Doğal sit alanı ve Tabiat Varlıkları iç içe geçmiş kavramlar. Ülke olarak 10’a yakın uluslararası sözleşmeye tarafız biz. Barcelona Sözleşmesi kapsamında 16 Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettik. Bu Doğal sit alanları ve Tabiat Varlıkları’nın belirlenmesinde geçmişte kuşkusuz ciddi çalışmalar yapıldı ancak bunların bir kısmı göreceli ve bazıları duygusal çalışmalardı. Kültür Bakanlığı tarafından bu alanlar koruma altına alındı; ancak bu bir çok sorunu da beraberinde getirdi. Şimdi bu alanların yeniden değerlendirilmesi noktasında bakanlığımız genel müdürlüğü sorumluluğu almış durumda. Hedefimiz bu alanların yönetiminin en iyi şekilde sürdürülmesini sağlamaktır. Doğal sit alanlarını  yeniden değerlendirilmesi Projesi kapsamında 21 bölgede ve Tuz Gölü dahil olmak üzere 22 noktamız oldu. Bunlardan 4-5 tanesi kaldı, şuanda 15-16. alanımızdayız. Bu alanları yeniden değerlendirme noktasında sübjektif anlayıştan daha çok bilimsel verilere dayanan ve uluslararası kriterleri de içinde barından ‘’bilimsel esaslar’’ konulu düzenlemeler yaptık. Genel kabul görecek ve uluslararası anlayışı yansıtacak bilimsel temele dayalı teknik esaslar noktasında da tüm düzenlemelerimizi yapmış durumdayız.’’

 

PİLOT BÖLGELERDE İNCELEME GEZİSİ

Seminer, proje ekibinin sunumları ile devam ederken 2. gün Trabzon’da 1. 2. ve 3. Derece sit alanları pilot bölgeler Soğuksu Mahallesi, Sera Gölü ve Uzungöl’de arazi çalışmaları gerçekleştirildi. Genel Müdür Yardımcımız Osman Öztürk gezilerde yaptığı açıklamalarda: ‘’Bizler sıkı koruma zırhı oluşturmaktan ziyade Sit alanlarımızı vatandaşlarımızla bir ve beraber nasıl koruyacağımız üzerinde yoğunlaşmamız gerekir’’ mesajına yer verdi. Söz konusu proje ile bölgedeki tüm doğal sit alanlarında ilgili uzmanlarca ardışık 4 mevsim boyunca arazi çalışmaları gerçekleştirilerek doğal sit alanlarının bilimsel temellere dayandırılarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması, bilimsel kriterler ışığında alanın sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna habitat), jeolojik, hidrojeolojik ve jeomorfolojik değerlerin belirlenmesi, önerilerin ortaya konulması hedefleniyor. 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır