Alo 181
Alo 181

ÇEVRECİLER, ÖNERİLERİNİ ALO 181'E İLETİYOR

24 Haziran 2014
ÇEVRECİLER, ÖNERİLERİNİ ALO 181'E İLETİYOR

 Türkiye’nin 7/24 hizmet vermesiyle ilk çevre hattı olma özelliğini taşıyan ALO 181 Çağrı Merkezi bir başka özelliği ile de dikkat çekiyor. Türkiye’nin her noktasından aranabilen çevreyle ilgili şikayetlerin iletilip, bilgi alınabilen merkeze vatandaşlarca görüş, öneri ve istekler de iletiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurduğu ve merkezi Trabzon’da bulunan Çağrı Merkezi’ne, vatandaşlar bakanlığın uygulamaları hakkında sorular sorarken bir dizi önerilerde de bulunuyor.  Vatandaşlarca yapılan aramalardan bir kaçı şöyle:

 

Kamyon egzoslarından şikayetçi olan bir vatandaş, egzos borularının yere doğru baktığını ve böylelikle daha çok toz kaldırıp, tozların sağlığa zararlı olduğunu söyleyerek egzosların denetimden geçirilip kanuni düzenlemeyle toz kaldırmayacak şekilde yana eğimli yapılıp yapılamayacağını sordu.

 

Çevre bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini açıklayan bir vatandaş yazılı ve görsel basının yanı sıra çevre eğitimlerinin ilkokuldan itibaren başlatılmasını ve bunun eğitim müfredatına konulmasını istedi.

 

Çocuğunun çevreyle ilgili çalışmalara çok duyarlı olduğunu söyleyen bir veli, Bakanlığın Çevreci çocuk sitesi ‘Temizturkiyem.org’ projesi ile ilgili olarak bu tür çalışmaları desteklediklerini ve ilgili çalışmaların daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti.  

 

Konya’da görüntü kirliliği olduğunu düşünen bir vatandaş, il meydanına semazen yapan çok güzel bir Mevlana anıtı dikilmesi ile dikkatlerin bu anıta çekilebileceği ve bunun turizme de katkısı olabileceğini iletti.

 

Çevre Mühendisliği bölümünde okuduğunu açıklayan bir öğrenci, çevreyle ilgili geleceğe ışık tutacak önemli mesajlar ürettiğini ve: ‘Bakanlık bu sözleri çalışmalarında değerlendirebilir mi?’ sorusunu sordu.

 

Şehirlerde geri dönüşüm kutularına ulaşmanın mümkün olabildiğini açıklayan bir vatandaş çevre bilincinin en ücra köşelere de yayılması gerektiğini kaydederek: ‘Her köye ve mahalleye bir geri dönüşüm kutusu kazandırılabilir mi?’ önerisini getirdi.

 

Evsel atıkları kapılarından alabilecek lisanslı firmaları öğrenmek istediklerini söyleyen bir ev hanımı her il için Bakanlık bu konuda reklam çalışması yapabilir mi görüşünü paylaştı.

 

Bilecik’ten arayan vatandaş ise, atık yağların toplanması kapsamında “Temiz Çevre Sağlıklı Hayat” projesinde olduğu gibi Bakanlığın, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak hareket ederek yılın belli bir döneminde Cuma hutbelerinde çevre bilincini hatırlatıcı çalışma yapılabileceği önerisini iletti. 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır