Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen INSPIRE Direktifi'ne ilişkin "Yatay Sektörde Kapasite Geliştirilmesi İçin Teknik Yardım Projesi"nin açılış törenine katıldı.
INSPIRE direktifinin, 15 Mayıs 2007'de Avrupa Parlamentosunda kabul edilerek yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Sarı, direktifin Avrupa çevresel politikaları ve ilgili aktiviteleri destekleyen "Avrupa Coğrafi Bilgi Altyapısı" kurulması için genel kuralları belirlediğini aktardı.
Bakan Sarı, direktifle, yerel düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma, e-devlet sürecine halk katılımının sağlanması, kurumsal ve idari kapasitelerin geliştirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve güvenlik politikalarının desteklenmesi için coğrafi bilginin etkin kullanımının sağlanmasının amaçlandığını ifade etti.
INSPIRE çalışmasıyla, nüfus dağılımından ulaşım ağlarına, enerji kaynaklarından şehirciliğe kadar 34 farklı coğrafi veri temasına ait standartlar belirlendiğini anlatan Bakan Sarı, Bakanlık bünyesinde 2011'de kurulan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Genel Müdürlüğünün, INSPIRE direktifi vizyonuyla uyumlu olarak "Ulusal Coğrafi Veri Altyapısı" çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.
Türkiye’de ki kentsel gelişim ile dönüşümü, bilgi ve iletişim teknolojisi destekli yenilikçi çözümlerle sağlamak üzere "akıllı kentler" stratejisi hazırladıklarını dile getiren Bakan Sarı, bu kapsamda CBS Genel Müdürlüğünün uygulama önceliğini, yerel yönetimlere destek olacak projelere kaydırdıklarını vurguladı.
“Amacımız en küçük belediyemizde dahi bilgi teknolojilerinin kullanılmasını sağlamak”
Yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu ortofoto verilerini 2014'ten itibaren üretmeye başladıklarını belirten Bakan Sarı, konuşmasına şöyle devam etti:
"4 yılda üretilebilecek veriyi 1 yılda ürettik ve yerel yönetimlerimizin plan üretim maliyetlerini 1/3 oranında azaltmayı başardık. Tüm bu çalışmaların yanında kentlerimizin mevcut durumunu analiz etmek ve geleceğini planlamak için 2014 yılında Bulut Kent Bilgi Sistemi Projesi'ni başlattık. Projeyle, orta ve küçük ölçekli belediyelerimize coğrafi veri altyapılarını kurmaları için destek veriyoruz. Amacımız en küçük belediyemizde dahi bilgi teknolojilerinin kullanılmasını sağlamak ve veri paylaşımını artırmak."
"Kent Bilgi Sistemi"
Yerel yönetimlerde standart coğrafi veri üretimi ve paylaşımını sağlamak üzere açık kaynak kodlu "Kent Bilgi Sistemi" yazılımını geliştirdiklerini söyleyen Bakan Sarı, sistem testinin Elazığ, Kırşehir, Ardahan ve Talas'ta başarıyla tamamlandığını ifade etti.
Bu yıl farklı ölçeklerdeki belediyeleri de pilot çalışmalara dahil ederek projeyi yaygınlaştırmayı planladıklarını aktaran Bakan Sarı, şunları kaydetti:
"Hazırladığımız yönetmelikten Bulut Kent Bilgi Sistemi'ne kadar bütün çalışmalarımızın temel referansı INSPIRE Direktifi'dir. INSPIRE Direktifinin Uygulanması Projesi, ülkemizdeki standart veri üretimi ve paylaşımının daha iyi hale gelmesine, yerel yönetimlerin hizmet süreçlerinin iyileşmesine, Coğrafi Bilgi Sistemi yatırım maliyetlerinin azalmasına, coğrafi veri altyapısıyla sağlanacak diğer dolaylı yararların oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır."