Alo 181
Alo 181

BAKAN ÖZHASEKİ: ''YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU ÇIKACAK''

20 Eylül 2017
BAKAN ÖZHASEKİ: ''YENİ KENTSEL DÖNÜŞ?M KANUNU ÇIKACAK''

Bakan Özhaseki Kentsel Dönüşümü İzmir’de Anlattı: “Birikimimiz, Aklımız, Kaynaklarımız Yeterli”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’na katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Turkuaz Medya ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’nda, kentsel dönüşüme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.  Açıklamalarında şehirleri canlı bir organizmaya benzeten Bakan Özhaseki, şehirlerin doğduğu, büyüdüğü ve gelişimini sürdürdüğü dönemler olduğunu kaydetti. Şehirlerin geleceğinin, söz konusu şehirleri yöneten yöneticilerin vizyonuyla doğru orantılı olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, “Şehirlerde vizyon sahibi insanlar varsa o şehir büyür ve gelişir. Tam tersi durum varsa, seçimi kurtarma niyetiyle hareket eden yöneticilerin yönettiği şehir büyüyemez. Yazık olur o şehre. Hepimizin şehircilik konusunda biraz daha dikkatli olması lazım” diye konuştu.

Türkiye’de şehir plancılığının gecikmeli olarak başladığını dile getiren Bakan Özhaseki, ilk planlamanın 1930’lu yıllarda yapılmaya başlandığını, 1940’lardan sonra da büyükşehirlerin göç dalgalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu dönemler göçlere karşı önlem alınmadığını da ifade eden Özhaseki, “Bu dönemlerde yapılan 100 gecekondudan 5 tanesini yıkabilmişler. Yüzlerce gecekondu inşa edilip, hazine ve vakıf arazileri işgal ediliyorsa, bu gecekondular engellenemiyorsa, yerel yöneticiler bir formül geliştiremez miydi? Başka bir yaklaşıma göre de  aynı dönemlerde ‘gecekondu yapmaya devam etsinler bunlar bizim adamımız’ diyerek konuya yaklaşan, ideolojik davranan yöneticilerle karşılaşılmış” ifadelerini kullandı.

“1 MİLYON BİRİMİ DÖNÜŞTÜRMEK YETERLİ DEĞİL…”

Açıklamalarında Türkiye’deki deprem riskine de dikkat çeken Bakan Özhaseki, 1939 yılında Erzincan’da yaşanan depremin ardından Kuzey Anadolu fayının çizgi halinde Marmara’ya kadar uzandığını söyledi. Türkiye’nin yüzde 66’sının 2. Derece deprem bölgesi olduğunu da dile getiren Özhaseki, İstanbul’da geniş ölçekte bir kentsel dönüşümün hayata geçmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özhaseki, “Şiddetti 7’nin üzerinde bir deprem İstanbul’da olursa neler yaşanır? En az 600 bin riskli yapı var. 2012’de bu tehlike görülerek yasa çıkarıldı. Bu işin maddi hasarının yanı sıra manevi hasarı daha büyük değil mi? Depremin ertesi sabahı işe gidebilecek miyiz? En sevdiklerimizi kaybederiz. 100 milyar doların üzerinde maddi kayıp yaşarız. 5 yıl içinde dönüşümle ilgili çalışmalara baktığımızda 1 milyon civarında bağımsız birimi dönüştürme işine başlamışız. Yeterli değil, karşımızda birçok sorun var. Mevzuattan, yanlış uygulamadan kaynaklanan sorunlar var. Bir an önce çözüm bularak tüm bu sorunları aşmamız lazım. Dönüşecek yapı normalde 1 emsalse, bunu 2 emsal yapıp, yarısı müteahhite yarısı vatandaşa veriliyor. Bu durumda devasa kütleler ortaya çıkıyor ve yeşil alan ile sosyal donatılar düşünülmüyor. Büyükşehirler için doğru bir mantık değil. Finansal sorunlar çözülebilir, vatandaşın da biraz fedakarlık yapması lazım. Tüm bunları hesaplayarak yeni bir hedef koyduk. Tüm Türkiye’deki yapı stoğunu göz önünde bulundurduk. 1999 sonrası yönetmeliğe göre inşa edilen yapılar daha sağlam olarak görünüyor. Türkiye’de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısı 7.5 milyon civarında. Biz, İstanbul’da yılda 150 – 200 bin aralığında bağımsız birimi dönüştürmeyi hedefliyoruz. Birikimimiz, aklımız, kaynaklarımız buna yeterli.

“FAİZSİZ KREDİDE YERLİ MALZEME KULLANANA ÖNCELİK VERİLECEK”

Kentsel dönüşüm konusunda belediyelerin “alan bazlı” olarak çalışması gerektiğini belirten Bakan Özhaseki, belediyeleri bu yönde teşvik ettiklerini söyledi. Bu çalışmaların sürdürülmesi amacıyla belediyelere sıfır faizli kredi verileceğini de açıklayan Özhaseki, kentsel dönüşüm yasasının kısa süre içinde çıkacağını ancak bu yasaya herkesin destek vermesinin önemli olduğunu kaydetti. Söz konusu alandaki çalışmaların hız kesmeden devam etmesi amacıyla İller Bankası ile birlikte büyük bir kaynak oluşturulduğunu da duyuran Özhaseki, “İller Bankası’nın kaynaklarını kentsel dönüşüm hesabında toplayacağız. Ayrıca İller Bankası’na ait sosyal tesisler satışa çıkarıldı. Kârları, yıllık kullandırdığımız kredi miktarının yarısını buraya aktaracağız. Bu süreçte, kültür merkezi, belediye sarayı, sosyal tesis gibi uygulamaların inşasına kredi verilmeyecek. Dünya Bankası’ndan kredi alınacak. Tüm bunları bir havuza attığımızda ciddi bir mebla ortaya çıkacak. Belediyelere can suyu olarak bunları vereceğiz. Kapıda bir felaket var biz bunu fırsata dönüştürebiliriz. 500 bin yapıyı yaptığımızda 75 milyar lira piyasaya girecek demektir. Evlerde binlerce farklı eşya kullanılıyor. 250 farklı sektör üretiyor bunları. Her bir sektörde ekonomik canlılık yaşanacaktır. İstihdam konusunda artış görülecektir. Bu hareketlilik yerli sanayimizi de geliştirecek. Sıfır faizli krediler, yerli ve milli malzeme kullanan projelere öncelikli olarak verilecek. İnşaatlarda kullanılan lambaları, asansörleri yurtdışından getirmeye gerek yok. Kendi sektörlerimize bir can vereceğiz. Şehirlerin siluetinden, kimliğinden şikayet ediyoruz. İşte önümüze bir fırsat çıkıyor. Mahalle konseptiyle yeni bir dizayn ortaya çıkabiliriz” açıklamalarını yaptı.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır