Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Ankara’da Mogan Gölü’nde devam eden “dip çamuru temizleme” şantiye sahasını ve sevgi çiçeği alanını ziyaret etti. Bakan Özhaseki, beraberindekilerle birlikte fidan dikim programına da katıldı.
Dünya Çevre Günü kapsamında Mogan Gölü bölgesinde bir dizi etkinliğe katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çevre duyarlılığına yönelik dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Son yıllarda dünya genelinde “çevre” konusunun geniş bir biçimde ele alındığını belirten Özhaseki, “Geçtiğimiz yıl uluslararası alanda neredeyse tüm devletlerin katıldığı 12 büyük organizasyon gerçekleştirildi. Üniversiteler ve STK’lar da konferanslarla dikkat çekici organizasyonlarla çevreyi gündemde tutuyorlar. Bundan 100 yıl önce çok daha az üretiyorduk bu sayede de çok daha az atık ortaya çıkıyordu. Bu atıklar tabiatta rahatlıkla eriyip gidebiliyordu. Sanayi devrimiyle beraber insanların şehirlerde yaşamaya başlaması, üretim artışının fazla tüketimi tetiklemesi bunun neticesinde atıkların yığınlar oluşturması bizi sorunlarla karşı karşıya getirdi” açıklamalarında bulundu.
ÜÇ ÖNEMLİ TESPİT
Çevreye verilen önemin tüm canlıların yaşantısını doğrudan ilgilendirdiğini kaydeden Bakan Özhaseki, son dönemde yapılan üç önemli tespite dikkat çekti. Özhaseki, “Son 100 yılda yüzey sıcaklığı 1 derece arttı. Bilim insanlarının açıklamalarına göre bu sıcaklık en fazla 2 derecede tutulmalı. 4 dereceye çıkarsa dünya yaşanmaz hale gelebilir. İkinci tespit ise denizlerin su seviyesi 19 santimetre arttı. Üçüncü tespite göre de karbondioksit salınımında yüzde 40 oranında bir artış var. Tüm bunların hızla geriye çekilmesi için çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE DÜNYAYI EN AZ KİRLETEN ÜLKELER ARASINDA”
Dünyayı kirleten ülkeler sıralamasında Türkiye’nin en alt sıralarda yer aldığına dikkat çeken Bakan Özhaseki, ülkelerin dünyayı kirletme oranları ve bu konuda imzalanan uluslararası anlaşmalar konusunda dikkat çekici açıklamalar yaptı. Özhaseki özetle şunları söyledi: “Dünyayı kirletme oranında en üst sırada yer alan ülkeler arasında Hindistan yer alıyor. Arkasından Çin ve ABD geliyor. ABD’nin son yaptığını da biliyorsunuz. Paris Anlaşması’ndan çekiliyoruz diyorlar. Yani karbon salınımının geriye çekilmesi için yapılacak çalışmalarda biz yokuz diyorlar. Hem dünyayı yüzde 18-20 aralığında kirletiyorlar hem de ‘Bu anlaşma bizim ekonomimize zarar verir” diyorlar. Türkiye Paris anlaşmasına taraf oldu fakat Meclis’e getirmedi. Bunun nedeni de bu anlaşma neticesinde ortaya çıkan bir yeşil iklim fonu var. Bu fonda 100 milyar dolar para toplanması kararlaştırıldı. Bu para ile karbon salınımının geriye çekilmesi için çalışmalar yapılıyor. Gelişmiş ülkelerin buraya katkıda bulunması, gelişmekte olan ülkelerin de buradan katkı alması söz konusu. Bizi gelişmiş ülke sınıfına dahil ederek bizim oraya katkıda bulunmamızı istiyorlar. Biz söz konusu fondan, çevreyi en az kirleten ülkelerden biri olarak katkı almak istiyoruz.”
KIZILAY’DA "ÇÖPÇÜLER KOROSU" SAHNE ALDI
Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında etkinlikler gün içinde Kızılay’da da devam etti. İstanbul Esenler Belediyesi çalışanları tarafından oluşturulan Akmercan Çöpçüler Korosu Güvenpark’ta kurulan sahneden Ankaralılara konser verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün de katıldığı etkinlikte vatandaşlara çam fidanı, şapka, tshirt ve kitap dağıtıldı.