Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014 yılı Eylül ayından bu yana hizmete aldığı Alo 181 Tapu ve Kadastro hattına 401 bin 969 vatandaş başvuruda bulundu
-Çağrılar İki Katına Çıktı
Vatandaşların 7 gün 24 saat hizmet alabildiği bu hatta yapılan aramaların yüzde 65’i bilgi, yüzde 34’ü randevu, yüzde 1’i de şikayet olarak gerçekleşti. Söz konusu aramaların 260 bin 616’sı bilgi, 138 bin 638’i randevu, 2 bin 386’sı şikayet ve 99’u da İhbar olarak kayıt altına alındı. 2014 yılında 8 bin 387 vatandaşın arama yaptığı merkeze, 2015 yılında 128 bin 749, 2016 yılında 222 bin 233, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında ise 42 bin 600 çağrı ulaştı. Alo 181 ile Tapu ve Kadastro birimlerine yönelik soru, istek, randevu ve şikâyetlerin takibi ile hizmetin iyileştirilmesi işlevlerinin tek bir merkezden etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.
-Vatandaşın % 92’si Memnun
Kısa sürede bilinirliliği artan ve vatandaşların yoğun aramalar gerçekleştirdiği Alo 181 hattı konut sektörünün ve Kentsel dönüşüm uygulamalarının yaygın olduğu İstanbul’dan arandı. İstanbul’un ardından en fazla arama Ankara, Bursa, Adana, Antalya, Kocaeli, Tekirdağ illerinden gerçekleştirildi.
Çağrı Merkezi yoluyla özellikle telefonla randevu ve bilgi almanın kolaylığı sayesinde gereksiz beklemeler ve buna bağlı olarak da birimlerdeki yığılmaların önüne geçilirken vatandaşlar da yaptıkları aramalarda bu uygulamaya ilişkin memnuniyetlerini dile getiriyor. Konuyla ilgili memnuniyet oranı yüzde 92’i olarak ölçüldü.
-Vatandaşların Arama Nedenleri
Vatandaşların yaptığı bilgi amaçlı aramalarda en çok sorduğu sorular ise şöyle:
-Aile Konutu Şerhi nasıl konulur? Boşandıktan sonra aile konutu şerhi koydurabilir miyim?
-Satış, ipotek, intifa, işlemleri için gereken evraklar nelerdir?
-Tapu müdürlüğünde yapılan işlemlerin harç oranları ne kadardır?
-Bankaya ipotek borcumu ödedim. Taşınmazımın üzerindeki ipoteği terkin ettirmem için ne yapmam gerekiyor?
-Miras intikali için izlenmesi gereken yol nedir?
-Hissedarlar arasında devir işlemleri nasıl gerçekleşir?
-Evimiz Kentsel dönüşüm kapsamına alındı tapu harçlarından muaf mıyız?
-Ankara'da taşınmazım var, satış işlemini Edirne'den yapabilir miyim?
-Kardeşimle bir arsa aldık kendi payımı ayırmak istiyorum işlem nasıl gerçekleşir?
-İşlem esnasında kullanılan vekâletnameyi işlem bitince başka bir işlemde kullanmak için geri alabilir miyim?
-Tapu müdürlüğünde vekâletname ile işlem yaptıktan sonra başka bir tapu müdürlüğünde aynı vekâletnameyi kullanabilmek için nasıl bir yol izlerim?
-Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl olur? Gereken evraklar nelerdir?