17 Aralık 2013 tarihinde Afyon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm Devam Ediyor” konulu toplantısına Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Genel Müdür Yardımcımız Yusuf Koç, İletişim Koordinasyon ve Finansman Dairesi Başkanı Hasan Akçin, Merkez ve İlçe Belediye Başkanları, mahalle muhtarları, çeşitli inşaat firmalarının temsilcileri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili kurum müdürlüklerinin temsilcileri, sektördeki tüm paydaşlar ve vatandaşlar katıldı.
“Kentsel Dönüşüm Devam Ediyor” toplantısı Afyon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H.Vahit Okumuşer’in konuşması ile başladı. Okumuşer konuşmasında “Kentsel Dönüşüm Yasası”, 6306 sayılı Yasa ile “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi”, Afyonkarahisar’ın deprem bölgeleri içerisindeki yeri ve kentsel döşümü konusunda bilgiler verdi.
Daha sonra kürsüye gelen Genel Müdür Yardımcımız Yusuf Koç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Açılış konuşmaları sırasında söz alan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ardından kürsüye gelen Vali Balkanlıoğlu, “ Yeryüzünün imar ve ihyası insana emanet edilmiş, Allahüteala kainatı, tabiatı evreni mükemmel yaratmış, her şey dengede hiçbir noksan yok. Ancak sadece insanoğlu bu mükemmeliyete müdahale ederek birçok kusur ve noksanlar ihdas edebilmiş. Eğer çevre ve şehirciliği mükemmel olan bir şehre gitmişseniz oradaki doku, binaların güzelliği bulunduğu yere şekil ve güzellik verdiğini görürsünüz. Ecdadımızın da çok güzel eserleri var. Sultanahmet Meydanını Sultan Ahmet Camii olmadan ve Ayasofya olmadan güzel olarak nitelendirmemiz mümkün değil. Ancak maalesef normal sivil mimaride şahısların oturduğu evlerde bu mükemmeliyetten bahsetmek mümkün değil.
Belediye başkanlarımız birçok sorunu kendi kucaklarında buluyorlar. Dar sokaklar, kötü binalar, çirkin manzaralar bunları yapmak için komplesini yıkıp yeniden inşa etmek lazım. Geniş caddeler birbirinin güneşini, rüzgarını kesmeyen binalar, baktığınız zaman güzellik veren, insanın gönlüne huzur veren yapılar görmek istiyor insan. Bunu yapmak içinde mevcutların tamamının yıkılıp yeniden dizayn edilmesi lazım.
Bizde maalesef bir şey olmaz mantığı ile önce şehirler binalar kuruluyor, ondan sonra alt yapı elektrik, su, kanalizasyon gelmesi için bekleniyor. Vatandaş dağın başına götürmüş binayı yapmış, sonra kızıp bağırıyor, nerede bu devlet diye. Ben bu binama nasıl ulaşırım, elektriği, suyu hiç hesapladın mı? Yok. Nasıl olsa devlet getirir.
Aynı mantık koskoca şehirlerimizde de var. Paris’i gören arkadaşlar vardır. Bundan 300-400 sene önce yapılan plan bugün bile işe yarıyor. Tabi biz dünyaya çok fazla değer vermediğimiz için bu şekilde kentler oluşturamadık ama. Refah seviyesi yükseldikçe, araba sayımız arttıkça yollardan geçemiyoruz. Araba park edecek yer bulamıyoruz. Her bir cm2’yi değerlendirmek için siyasilere ve belediyeye baskı yapıyoruz. Arsamızın her cm2’ne bina yapalım. Bina yapalım da, cadde oluşmadığı zaman nasıl binamıza ulaşacağız. Bir yangın olduğunda itfaiye nasıl girecek. Bunları hesaplayamıyoruz.
Bunun yanında fay kırıkları üzerindeyiz. Afet riski büyük. Bir insanın dahi hayatını kaybetmesi bizim için büyük bir üzüntü kaynağı. Hükümetimiz “Kentsel Dönüşüm” diye bir karar almış. Bunu kamuoyuna bazen yanlış aksettiriyorlar. Binalarımız yıkılacak, maddi kayıplara uğrayacağız, dolayısıyla buna karşı çıkmak lazım gibi kamuoyunda fesat oluşturuyorlar. Halbuki yaşanabilir kent meydanları geniş caddeler, otoparkları ve bahçeleriyle güzel konutlar yapıldığında çok daha fazla değer kazanacaktır.
Hem milletimizin can ve mal emniyeti açısından, hem de çağdaş kentler ülkemizin medarı iftarı olacaktır. Ankara’da yabancı diplomatlar geldiği zaman, havaalanından Ankara’ya doğru giderken sağda solda yıkık binalar. Bu olumsuz durum ülkemizin gelişmişliği, zenginliği, kültürü hakkında çok olumsuz yargılara yol açıyordu. Burası ne zaman ki yıkıldı düzeldi şimdi artık bu ayıptan kurtulduk. Dolayısıyla Afyonkarahisar’ımız, her bir cadde ve sokağı en az 20-30m genişliğinde, geniş otoparkları, geniş meydanları, yukarıdan baktığınızda yemyeşil ormanın içerisinde evlerin görülmediği bir Afyonkarahisar olsa güzel olmaz mıydı. İnşallah bakanlığımızın bu tür toplantı ve çalışmaları, çabaları olumlu neticeler verir. Bu memleketimizde tabiatla, tabiatın dengesiyle ters düşmeyen Allah’ın insanlara bahşettiği aklı tam anlamıyla kullanan ve evrende uyum içerisinde güzel ve sağlıklı kentlere kavuşur. Yaşanası mekanlar üretilir. Bu vesile ile yapılan bu çalışmanın herkese ve Afyonkarahisarımız’a hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Afyon Çevre ve Şehircilik İl Müdürü H.Vahit Okumuşer’in yaptığı Kentsel Dönüşüm Toplantısında, “ Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Bilgin tarafından Kentsel Dönüşüm Konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Yürütülen Çalışmalar, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı Şehir Plancısı Mahmut Arslan tarafından Afyonkarahisar’da Kentsel Dönüşüm, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Ali Ergün tarafından Kentsel Dönüşümde Riskli Yapıların Tespit Edilmesinin Nedenleri ve Tespit Çalışmalarının Esasları, Lisanslı Firmalar Adına Af-Tek Firmasından Makine Mühendisi Davut Körlek tarafından 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Bina Raporlandırılması İşlem Aşamaları ve İş Bankası tarafından Kentsel Dönüşümün Finansal Boyutu konuları hakkında bilgiler verilmesinin ardından, Kentsel Dönüşüm çalışmaları ele alınarak tüm paydaşların konu ile ilgili bilgi, soru ve önerileri değerlendirildi.